Správcovia zarábali sebe, menej klientom

24.10.2010 09:37

Majetok vo fondoch rástol za polrok najmä vďaka novým zdrojom klientov

18.10.2010 / Martina Kláseková
Aj keď by asset manažéri radšej videli ešte väčší záujem o kolektívne investovanie, nakoniec ich výsledky v prvom polroku hnevať nemôžu. Po tom, čo ľudia po vypuknutí krízy koncom roka 2008 masívne vyberali svoje úspory vo fondoch, už vlani ich začali postupne vracať a tento rok pokračujú ešte intenzívnejšie. Kým za celý vlaňajšok zainvestovali zhruba 117 miliónov eur, len v prvej polovici tohto roka to bol viac než dvojnásobok.
 

Viac peňazí do fondov

 

Podľa údajov, ktoré TRENDU poskytli správcovia a fondoví distribútori, za šesť mesiacov Slováci do fondov vložili zhruba 260 miliónov eur. No správcom sa už nedarilo zhodnocovať zverené peniaze tak dobre ako napríklad vlani, keď sa trhy prudko štverali z dna. Čistá hodnota majetku (upravená o predaje do iných fondov) vo fondoch síce stúpla, no len o necelých 200 miliónov eur. Pretože ľudia mali o fondy záujem a kŕmili ich čerstvými peniazmi. Zjednodušene – podielové fondy ako odvetvie v prvom polroku zverené zdroje nezhodnotili.
Zaúradoval aj strach z dôsledkov gréckej dlhovej krízy, ktorý v druhom kvartáli zasiahol akciové indexy. Na druhej strane, svoje vlastné hospodárenie správcovia medziročne zlepšili zhruba o polovicu. Ich úhrnný zisk dosiahol za šesť mesiacov 3,2 milióna eur. Nebyť straty Allianz Asset Managementu, mohol sa vyštverať až k 3,5 milióna eur.
Podľa údajov Slovenskej asociácie správcovských spoločností v prvom polroku vykázala pozitívnu výkonnosť viac než polovica fondov ponúkaných v krajine. Hoci posudzovanie výkonnosti fondov za taký krátky čas, ako je pol roka, nie je pre dlhodobý charakter investovania vhodné, nie je nezaujímavé. Celkom 220 fondov dosiahlo za šesť mesiacov zápornú výkonnosť, v pluse ich bolo o čosi viac – 247. Z tridsiatky najväčších fondov na Slovensku v prvej polovici roka prerábalo deväť.

Posuny v rebríčku

Kým v minulom roku najväčší správca Tatra Asset Management (TAM) bojoval s odlevom zdrojov v dôsledku redemácií, v prvom polroku bol tým správcom, ktorému sa podarilo v čistom získať najviac nových zdrojov. Celkovo 72,5 milióna nových eur si zapísal do knihy predajov. Zhodnocovaný majetok sa u správcu súhrnne zvýšil len o málinko viac.
TAM do nového roka prišiel s novom politikou poplatkov. Pri vstupe do fondov ich nepýta a nežiada ich ani na výstupe. Pokiaľ klient vydrží vo fonde odporúčaný čas. Takáto úľava sa netýka pravidelného sporenia. No hoci správca vzorného klienta od poplatkov „oslobodil“, viac si vezme inde – na pravidelných poplatkoch, ktoré fond hradí Tatra banke. Okrem odplaty za činnosť depozitára dostáva Tatra banka ďalšie poplatky za iné činnosti, ktoré na ňu správca od tohto roku ponechal.
TAM beztak v prvom polroku medziročne zvýšil výnosy z poplatkov o takmer 16 percent. A za polrok bol najziskovejším správcom majetku s opäť bezkonkurenčným ziskom takmer jeden a pol milióna eur.
Už v minulom roku bol riadne naštartovaný ďalší hráč z trojice najväčších správcov – VÚB Asset Management (AM). Tento rok v raste aj prostredníctvom nových zdrojov od klientov pokračoval. Celkovo v čistom predali podiely za 44,5 milióna eur. Pri retailovej klientele sa správca zameriaval najmä na pravidelné sporenie a zostal pri politike malého množstva investične ľahko rozoznateľných fondov. VÚB AM sa v prvom polroku stal na Slovensku dvojkou v kolektívnom investovaní podľa veľkosti majetku vo fondoch. No nebolo to len zásluhou jeho predajnej aktivity.
Výrazne mu v tom pomohol Asset Management Slovenskej sporiteľne, ktorého z druhého miesta vytlačil a trojkou v rebríčku najväčších zostal len vďaka tomu, že narástol už v minulosti. V prvom polroku nebol AM SLSP veľmi činorodý. Čisté predaje v jeho fondoch boli najmenšie spomedzi všetkých domácich správcov.

Nehľadiac na ČSOB Asset Management, ktorý od svojich fondov stále ustupuje a predáva fondy materskej KBC. Po započítaní fondov KBC by bol ČSOB v predajnosti trhovou trojkou s čistými predajmi za viac než 41 miliónov eur.
AM SLSP, ktorý vlani majetkovo prešiel spod krídiel Slovenskej sporiteľne priamo pod rakúsku Erste, v prvom polroku tiež viac predával fondy Erste Sparinvest. No aj po ich pripočítaní v čistom nepredával viac než malí domáci hráči ako IAD Investments či Alico Funds Central Europe. Napriek tomu sa AM SLSP ziskom takmer vyrovnal podstatne aktívnejšiemu VÚB AM.


Otvorili brány

Veľkou udalosťou v kolektívnom investovaní bolo v prvom polroku otvorenie dovtedy uzavretých fondov. Ich životnosť ukončoval zákon. Uzavreté fondy v tomto čase spravovala na Slovensku len Prvá penzijná spoločnosť Poštovej banky. Oficiálne ich síce otvorila už v závere vlaňajška, no len papierovo. Pretože na tri mesiace pozastavila vyplácanie vkladov. Dovoľoval jej to zákon. Redemovať z nich bolo možné až približne v polovici marca. Otvárané fondy, ktoré vznikli zlúčením viac než štyroch desiatok uzavretých fondov, mali hodnotu majetku viac než 28 miliónov eur. Formálne sa premietli do nákupu podielových listov. A tak skreslili aj štatistiku.
Kým čisté predaje spoločnosti dosiahli 38,7 milióna eur, majetok sa za pol roka zvýšil len o 13,2 milióna eur. Zhruba za pol roka od sprístupnenia uzavretých fondov (marec – september) Prvá penzijná investorom z roky neprístupnej pokladnice vyplatila takmer 11,5 milióna eur. Nových klientov získavala najmä do špeciálneho realitného fondu, ktorý bol v prvom polroku na slovenskom trhu v prvej desiatke najpredávanejších fondov. Zisk Prvej penzijnej sa za polrok medziročne takmer zdvojnásobil.
Medzi fondmi zahraničných správcov distribuovaných na Slovensku sa po štandardnom lídrovi KBC fondoch predávaných cez sieť ČSOB umiestnili fondy AXA investiční společnosti. Jedny z vyšších predajností mali aj fondy Generali (predáva sieť VÚB) a Raiffeisen KG (predáva Tatra banka, podľa údajov SASS – za Raiffeisen údaje nedodala).
 

Vyplašená Európa

Hoci Slováci zvykli v správaní na trhu zaostávať za Európanmi, na grécku krízu reagovali približne v rovnakom čase. No nie rovnako intenzívne. V máji a júni vyľakaní gréckym dlhom a hrozbou šírenia nákazy do ostatných ekonomík Slováci ešte slabo udržali čisté predaje nad nulou. Avšak v európskom meradle sa to už správcom nepodarilo. Kým v prvom štvrťroku podľa údajov Európskej asociácie správcovských spoločností EFAMA správcovia v čistom predali podielové listy za 48 miliárd eur, v druhom kvartáli už zaznamenali odlev 28 miliárd eur. I keď v júni, keď optimistickejšie ekonomické dáta podporili euro, sa výbery z akciových fondov prudko zmiernili.
Európania v prvom polroku vyberali peniaze z peňažných fondov, ktoré dosť nezarábajú pre nízke úrokové sadzby. Vytlačili z nich 89 miliárd eur. Naopak, do dlhodobých stratégií vložili 109 miliárd eur.
 

Článok vyšiel v prílohe TREND Špeciál - Finančný biznis, ktorá vyšla 7. októbra ako súčasť týždenníka TREND č. 40. 
viac na :  https://firmy.etrend.sk/firmy-a-trhy-financny-sektor/spravcovia-zarabali-sebe-menej-klientom-2.html
 

Späť

Vymeň papiere za ZLATO...

VÝHODNÝ NAKUP ZLATA NA SPLÁTKY

LIVEGOOD USA

TOP BIZNIS , NOVINKA v EU, Ziskajte TOP POZICIU a zarábajte VIAC

  TOP MLM FIRMA 

      

aj popri zamestnaní 

kvalitné produkty

softmarketing

autoprogram AUDI

VIAC INFORMACIÍ

Kontakt

Ing. Jozef JANKAJ
Na vršku 8, Staré mesto, BRATISLAVA

0907 535 928

   E BOOK dozviete sa v ňom, čo odlišuje bežných ľudi a bohatých a ako sa  tým bohatým stať...


OCHRÁNA OSOBNÝCH ÚDAJOV

       REG. ČÍSLO 4082

Je málo povolaní kde aj bez vysokej školy môžeš dosiahnuť príjem nad 1 000 Eur. Práca v realitke to umožňuje- ale nie v každej realitke a nie pre každého. Zisti VIAC:

       JE OZAJ LUKRATIVNÁ 

PRÁCA REALITNÉHO MAKLÉRA/KY ?

peniaze, bankovky Eura v ruke

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČI A MYSLITE SI ŽE JE PRÍNOSNÝ-ZDIEĽAJTE HO PROSÍM. 

      ĎAKUJEM

 ŠTATISTIKA  TOPlist

 Ako si vybrať auto ?  tu najdete stovky      TESTOV AUT

  KATALÓG

Týmto Vás ako navštevnikov vebu informujem: Tento web využivá Cookies, analytiku a sledovanie bez ukládania osobných údajov a bez poskytovania osobných údajov 3. stráne...

Informácie o GDPR

INTERNET je miesto kde funguje viac ako ako 2 000 000 000 ľudí, Niektorí sa iba zabávajú, no iní ZARÁBAJÚ. Ak si v prvej skupine prejdi do druhej a zarábaj aj TY...

JustForex

Podnikaj s emailingom a užívajte si podnikanie z pláže. Urob si web a získavaj kontakty. Teraz:

NAJLEPŠÍ EMAILING AJ ZDARMA

dievča na pláži pri mori

Už v roku 2 000 som mal vyše 300 manažérov a fin. poradcov. Najlepší z nich zarábali aj cez 2 000 Eur...

Pomôžem aj Tebe vybudovať

ZLATÚ KARIÉRU

- zaškolenie ZDARMA

- bez potreby licencie NBS

- atraktívne odmeny a kariéra

- pasivný príjem nad  1 000 Eur 

+ ZLATÁ RENTA doživotne

  

 

  KATALÓG

Zaujímavé odkazy

  • 22.11.2011 12:02

    UPOZORNENIE

    Informácie na tejto stránke sú názory autora a nie su návodom pre konkrétne investicie.

    Obchodovanie s derivatmi a pakovými nástrojmi je rizikové. Pri každej finančnej transakcií alebo pri otvorení obchodného účtu si pozorne prečitajte podmienky a upozornenia.

peniaze, žena, muž, peňaženka

Až 80 % hádok v rodine, je kvôli peniazom. Máte pred výplatou väčšinou prázdne karty a peňaženku ? Jednoduchý návod ako to navždy vyriešiť...

Vlož dole svoj e mail a stiahni

E BOOK peniaze-riešenie

V dnešnej dobe už nemusiš mať účet v svojom meste a osobne tam chodiť. Banková pobočka je veľmi drahá zaležitosť. Preto Ti e-účet ponukne lepšie služby aj BANKOMATOVÚ KARTU...Peňaženka SKRIIL je obľubená a patrí medzi najbezpečnejšie 

bankové karty, webporadca.eu

 

Skrill, peňaženka

NAJLEPŠIA E PEŇAŽENKA

je bezpečná a rychlá,

mimo dosah exekutorov,

s kartou MASTERCARD ju akceptuje

v celom svete 35 000 000 obchodov

a 1 900 000 bankomatov.

 

  KATALÓG

CENA ZLATA bola v roku 2006 cca 400 USD, chceš čakať kým bude nad 4 000 USD za uncu (31g) ?

www.zlatopredaj.sk

Ak máš web alebo veľa kontaktov, potom je tu aj pre Teba 

 LUKRATIVNÉ AFFILIATE

bankovky -eura

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

Profesionalný vzhľad a ľahká obsluha. 

Všetko v Slovenčine a návod vo videu

       

© 2010 Všetky práva vyhradené. COPY - WEBPORADCA.EU KOPÍROVANIE IBA S UVEDENÍM ZDROJA, INAK ZǍKAZANÉ

Vytvorené službou Webnode