Neznáme prvky psychologie obchodovania na burze

01.09.2014 13:50

Štyria investiční superi nám chcu zobrať peniaze

Keďže investovanie, resp. špekulovanie je náročnejšie ako kedykoľvek predtým, individuálni investori musia porozumieť proti komu stoja, keď vstúpia do tejto burzovej arény. Predovšetkým by sme pri investovaní mali mať na pamäti troch súperov, ktorí nám komplikujú život. 

Prvým je samotný Pán Trh,

ktorý, ako ho opísal Benjamin Graham, je vašim večným nepriateľom. Je trpezlivý a tak trochu „bipolárny“ spoločník. Je náchylný na časté zmeny nálad a vždy je ochotný ponúknuť vám nákupnú alebo predajnú cenu. Ak nakupujete, on predáva – a naopak. Ale nemýľte si to s akousi šľachetnosťou: je vašim oponentom. Rád z vás robí blázna. Predajte mu vaše akcie so slušným ziskom a on vytlačí ich cenu smerom nahor takým štýlom, že sa budete hanbiť o tomto obchode ešte niekedy rozprávať. Kúpte od neho niečo za lacný peniaz a on vám ukáže, čo je v skutočnosti lacné. A čo je asi najviac frustrujúce, Pán Trh nemá žiadne ego – nestará sa o to, či má pravdu alebo nie. Áno, Pán Trh je náročný protivník. Ale to isté platí aj o ďalších rivaloch, ktorými sú všetci ostatní, ktorí kupujú, alebo predávajú aktíva.


Druhým sú profesionalmí traderi a inštitucie, ktoré ich zamestnavajú
Charles Ellis, správca $15 miliardového fondu na univerzite Yale, raz povedal: „Keď pozeráte americký futbal, vidíte, že hráči na ihrisku sú oveľa rýchlejší a silnejší ako vy, a preto by ste proti nim určite nechceli nastúpiť.
Ako to súvisí s investovaním? 90% obchodovaného objemu akcií je tvorených inštitúciami a polovica z toho spadá pod 50 najväčších investičných firiem na svete – sú to tí najchytrejší chlapíci, ktorí sa svojej práci venujú nepretržite. Viete čo? S nimi by som si to tiež nechcel rozdať.“
Ellis povedal jednu veľkú pravdu: investovanie je tvrdý biznis. Nezáleží na tom, kde títo traderi pracujú – či sú to obchodné oddelenia bánk, podielové fondy, alebo hedžové fondy – zamestnávajú kopu profesionálov a majú technologické nástroje, ktoré im dávajú obrovskú výhodu oproti nám všetkým. Toto sú entity proti ktorým bojujeme. Vyzbrojení iba počítačom a internetom, malí investori nemajú mnoho šancí ako prejsť cez rozum týmto gigantom. Hneď od začiatku hrá pravdepodobnosť proti nim.


Tretím je väčšinou Váš broker
vy vložite 1000 Eur, broker platí drahú reklámu a ešte Vám pridá 300, čo myslite robí to z lásky alebo preto že vie že všetky Vaše peniaze nakoniec ziská on..


Štvrtým protivníkom nie je nikto iný ako vy sám.
A je to asi ten najväčší nepriateľ, s ktorým bojujete a tiež ten, ktorému najmenej rozumiete. Nie je to len nedostatok disciplíny a asymetrické informácie, s ktorými sa musíte vyrovnať. Najväčšou nevýhodou je naša vlastná myseľ a ak s tým niečo nespravíte, postará sa o to, že prídete o všetky vaše peniaze. Paradoxne, je to „vec“, ktorej pri investovaní venujeme iba minimálnu pozornosť. Predpokladáme, že naša hlava vie čo robí, pracuje správne a nerobí príliš veľa chýb. Musíme vás sklamať, nie je to vôbec tak. Náš mozog je naprogramovaný, aby prežil v jednoduchom, takmer lineárnom prostredí a len sotva môže správne fungovať v „modernej“ dobe. Je ovládaný túžbami, emóciami, strachom, chamtivosťou atď. Kapacita mozgu pre kognitívne chyby je prakticky nekonečná. Bol vyvinutý, aby vykonával úplne iné funkcie ako je manažment rizika na kapitálových trhoch. Ak ide o peniaze, zdá sa, že tých 100 miliárd neurónov šedej kôry prakticky vôbec nepoužívame. 
A to je iba jeden príklad z mnohých. Vitajte v ľudskej rase.
Takéto druhy chýb sú oveľa bežnejšie ako si myslíte.
Ak sa opýtate skupiny šoférov na ich vodičské schopnosti, približne 80% vám odpovie, že sú nadpriemerné. To isté platí aj pri hodnotení našich investičných schopností. Väčšina z nás si myslí, že sú nadpriemerné a takmer všetci z nás veria, že sme v nich lepší ako v skutočnosti sme. Existuje jednoduchý dôvod, prečo je tomu tak. Čím horší sme v určitej činnosti, tým je pre nás ťažšie priznať si to. V behaviorálnej ekonómii sa takéto niečo nazýva Dunning-Krugerov efekt. Znamená to, že na to, aby ste boli dobrým investorom, je nutné objektívne zhodnotiť svoje vlastné schopnosti. 
Je nemožné, aby boli všetci investori nadpriemerní.

              


Štatistiky ukazujú, že štyria z piatich investorov boli na tom minulý rok horšie ako trh. To isté však platí aj pre inštitucionálnych hráčov. Drvivá väčšina z nich dosahuje každoročne horší výkon ako ich benchmark. Robia rovnaké chyby ako retailoví investori. Obchodujú príliš často, správajú sa stádovito, panikária a pod. Takéto správanie je v nás hlboko zakorenené. Ľudia sa milióny rokov vyvíjali spôsobom, aby boli schopní prežiť v konkurenčných podmienkach. Vytvorili sme si inštinkty a zručnosti, ktoré nám umožňujú prežiť a tie sa prenášajú z generácie na generáciu. Naša genetická výbava obsahuje všetky druhy elementov, ktoré sme potrebovali milióny rokov a ktoré nám poskytovali dostatok času, aby sme ako druh nevymreli. Naše automatické reakcie v časoch paniky sú výsledkom tohto vývoja. 
To nás privádza k rôznym druhom problémov, keď sa jedná o investovanie: naše inštinkty nás často zrádzajú. Úspech na kapitálových trhoch si vyžaduje rozvoj zručností, ktoré sú veľmi často v rozpore s tým, čo nám naznačujú naše inštinkty prežitia.

Naše emócie robia problémy ešte horšími a veľakrát nás nútia vykonávať zmeny v najhoršom možnom čase.

Panický výpredaj na trhovom dne a chamtivé naháňanie zisku na vrchole sú jasným dôkazom týchto faktorov v mase laikov. 
Správanie trhu v minulom roku ešte viac zhoršovalo už bez tak slabé rozhodnutia investorov. Fakty a logika už viac nemajú svoje miesto a uvažovanie je nahradené prostými emóciami. Stávame sa mrzutými, nahnevanými, frustrovanými – a to nepomáha našim výnosom. Evolučné „uteč alebo bojuj“ sa vyvinulo z určitého dôvodu – pomohlo nám prežiť v nehostinných podmienkach v minulosti. Avšak adrenalín vytvorený pri boji s historickými zvieratami nám príliš nepomáha na kapitálových trhoch.

Takmer všetky štúdie ukazujú, že emócie, ktoré nám pomáhali prežiť, zhoršujú náš investičný výkon.
Väčšina nášho rozhodovania  je popretkávaná chybami, ktoré sú v nás „tajne“ zabudované. Tieto kognitívne slabosti sú jedným z hlavných dôvodov, prečo človek nie je stavaný na takú zložitú činnosť ako je investovanie. 


Nádej na úspech existuje

Nie sme však úplne bezmocní. I keď má náš mozog od dokonalosti ďaleko, používame ho pri uvádzaní nových myšlienok do praxe, vývoji nových prístrojov, alebo implementácii technológií. Naša schopnosť inovovať je jedným z hlavných faktorov, ktoré nás oddeľujú od zvyšku zvieracieho kráľovstva. 
Ako investori, môžeme do určitej miery použiť naše mozgy pri kompenzácii vlastných limitácií. Znamená to vytváranie nástrojov, ktoré nám pomôžu uskutočňovať lepšie rozhodnutia. Keď bojujeme s našimi nepriateľmi, mali by sme sa rozhodovať s chladnou hlavou a objektívne. Ak dokážeme riadiť naše emócie a zabrániť im, aby boli primárnym činiteľom našich investičných rozhodnutí, potom sa naše výsledky môžu výrazným spôsobom zlepšiť. Preto, prestaňme byť svojim vlastným nepriateľom. Je to „jednoduché“. Stačí sa naučiť, ako prekonať naše niekoľko miliónové evolučné dedičstvo.
Zdroj: www.trimbroker.com

Nejde o zábavu, neobchodujeme teda každý deň.

Keď to prenesieme na obchodovanie na burze, tak si počkáme aj dlhšie na mimoriadnu príležitosť  a sústredíme sa na ňu.
Tento systém vyžaduje vytvorenie ideálnych podmienok na zarábanie a odstránenie rušivých faktorov, ktoré by mohli ovplyvňovať úsudok pri výbere obchodu. To nám umožní plne sa zamerať na to, ako zarobiť peniaze. Je určený len pre tých, ktorí rozumejú dobre burze a sledujú výsledky a aktuálne dianie a vyvoj. Pre tých, ktorí burzu nesledujú, odporúčame iné zarábanie
Najhorší faktor, ktorý môže ovplyvniť správny výber obchodu, sú emócie.
Obchodovanie s emóciami je neúspešné. Emócie môžu byť pozitívne aj negatívne. Všetky sú však nevhodné. Môžu byť vyvolané radosťou z čohokoľvek, napríklad z výhry. Alebo smútkom. Alebo potrebou niečoho, napr. potrebou jedla, potrebou zapáliť si cigaretu. Všetky takéto a iné potreby musíte odstrániť (napr. najesť sa). Len obchodovanie s čistou hlavou môže byť úspešné.
Vyhnúť sa emóciám, sledovať výsledky,  dodržiavať zodpovedne zásady a trpezlivo čakať na najlepšie priležitosti, to je podstatou tohto systému, ako zarobiť peniaze online.


Ako sa zbaviť emócií
Dodržiavajte tieto zásady
- neobchodujte každý deň, ale najčastejšie obdeň
- neobchodujte deň po prehre alebo deň po výhre - ovládajú vás emócie
- sústreďte sa na jeden alebo menší počet trhov,
- na vyber  dobrého obchodu si počkajte aj dlhšie, niekoľko dní

Odstráňte rušivé faktory
- nebuďte unavení, hladní, smädní
- snažte sa uspokojiť všetky ostatné potreby
- nehádajte sa nikým pred obchodovaním a upokojte sa
- ak ste z niečoho smutní, odreagujte sa pri niečom inom
- ak ste psychicky v depresii, najprv sa z toho dostaňte
- ak ste chorí, najprv sa vyliečte
- obchodovanie s obľúbeným človekom môže byť tiež citovo zradné


Prípady, ktorým dobrý systém predchádza

1. Obchodník vyhrá a hneď na to obchoduje sebavedomý z predošlého víťazstva. Táto emócia ovplyvní jeho ďalší obchod, ten už dobre neodhadne a zbytočne prehrá. Emócie sú zlým poradcom.
2. Obchodník, ktorý práve prehral, má túžbu vyhrať rýchlo prehraté peniaze späť. Je potrebné počkať, nechať vychladnúť hlavu a obchodovať až potom, najlepšie o pár dní.
3. Obchodovanie je  každodenným koníčkom, lenže každý deň nie sú v ponuke priležitosti , ktoré by stáli za to. V obchodovaní si robte zásadne prestávku aspoň 1 deň. Ak chcete zarábať každý deň, vyberte si iný zárobok.

 

Zarobite týmto systémom peniaze ?

Zbavte sa emócií podľa popisu na tejto stránke
Zbavte sa všetkých podnetov, ktoré by vás mohli rozptyľovať. Najdôležitejšou súčasťou toho je neobchodovať každý deň.
 Sledujte vývoj kurzu a čakajte. Najdôležitejšou fázou pre tento spôsob, ako zarobiť peniaze, je perfektná príprava. Sledujte správy len z toľkých zdrojov, ktoré stihnete odsledovať. Výsledky,  sú pre vás zaujímavé...
 

Späť

AUTOMAT NA ZARÁBANIE A PENIAZE

Vymeň papiere za ZLATO...

VÝHODNÝ NAKUP ZLATA NA SPLÁTKY

LIVEGOOD USA

TOP BIZNIS , NOVINKA v EU, Ziskajte TOP POZICIU a zarábajte VIAC

  TOP MLM FIRMA 

      

aj popri zamestnaní 

kvalitné produkty

softmarketing

autoprogram AUDI

VIAC INFORMACIÍ

Kontakt

Ing. Jozef JANKAJ
Na vršku 8, Staré mesto, BRATISLAVA

0907 535 928

   E BOOK dozviete sa v ňom, čo odlišuje bežných ľudi a bohatých a ako sa  tým bohatým stať...


OCHRÁNA OSOBNÝCH ÚDAJOV

       REG. ČÍSLO 4082

Je málo povolaní kde aj bez vysokej školy môžeš dosiahnuť príjem nad 1 000 Eur. Práca v realitke to umožňuje- ale nie v každej realitke a nie pre každého. Zisti VIAC:

       JE OZAJ LUKRATIVNÁ 

PRÁCA REALITNÉHO MAKLÉRA/KY ?

peniaze, bankovky Eura v ruke

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČI A MYSLITE SI ŽE JE PRÍNOSNÝ-ZDIEĽAJTE HO PROSÍM. 

      ĎAKUJEM

 ŠTATISTIKA  TOPlist

 Ako si vybrať auto ?  tu najdete stovky      TESTOV AUT

  KATALÓG

Týmto Vás ako navštevnikov vebu informujem: Tento web využivá Cookies, analytiku a sledovanie bez ukládania osobných údajov a bez poskytovania osobných údajov 3. stráne...

Informácie o GDPR

INTERNET je miesto kde funguje viac ako ako 2 000 000 000 ľudí, Niektorí sa iba zabávajú, no iní ZARÁBAJÚ. Ak si v prvej skupine prejdi do druhej a zarábaj aj TY...

JustForex

Podnikaj s emailingom a užívajte si podnikanie z pláže. Urob si web a získavaj kontakty. Teraz:

NAJLEPŠÍ EMAILING AJ ZDARMA

dievča na pláži pri mori

Už v roku 2 000 som mal vyše 300 manažérov a fin. poradcov. Najlepší z nich zarábali aj cez 2 000 Eur...

Pomôžem aj Tebe vybudovať

ZLATÚ KARIÉRU

- zaškolenie ZDARMA

- bez potreby licencie NBS

- atraktívne odmeny a kariéra

- pasivný príjem nad  1 000 Eur 

+ ZLATÁ RENTA doživotne

  

 

  KATALÓG

Zaujímavé odkazy

  • 22.11.2011 12:02

    UPOZORNENIE

    Informácie na tejto stránke sú názory autora a nie su návodom pre konkrétne investicie.

    Obchodovanie s derivatmi a pakovými nástrojmi je rizikové. Pri každej finančnej transakcií alebo pri otvorení obchodného účtu si pozorne prečitajte podmienky a upozornenia.

peniaze, žena, muž, peňaženka

Až 80 % hádok v rodine, je kvôli peniazom. Máte pred výplatou väčšinou prázdne karty a peňaženku ? Jednoduchý návod ako to navždy vyriešiť...

Vlož dole svoj e mail a stiahni

E BOOK peniaze-riešenie

V dnešnej dobe už nemusiš mať účet v svojom meste a osobne tam chodiť. Banková pobočka je veľmi drahá zaležitosť. Preto Ti e-účet ponukne lepšie služby aj BANKOMATOVÚ KARTU...Peňaženka SKRIIL je obľubená a patrí medzi najbezpečnejšie 

bankové karty, webporadca.eu

 

Skrill, peňaženka

NAJLEPŠIA E PEŇAŽENKA

je bezpečná a rychlá,

mimo dosah exekutorov,

s kartou MASTERCARD ju akceptuje

v celom svete 35 000 000 obchodov

a 1 900 000 bankomatov.

 

  KATALÓG

CENA ZLATA bola v roku 2006 cca 400 USD, chceš čakať kým bude nad 4 000 USD za uncu (31g) ?

www.zlatopredaj.sk

Ak máš web alebo veľa kontaktov, potom je tu aj pre Teba 

 LUKRATIVNÉ AFFILIATE

bankovky -eura

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

Profesionalný vzhľad a ľahká obsluha. 

Všetko v Slovenčine a návod vo videu

       

© 2010 Všetky práva vyhradené. COPY - WEBPORADCA.EU KOPÍROVANIE IBA S UVEDENÍM ZDROJA, INAK ZǍKAZANÉ

Vytvorené službou Webnode